Houten vloeren

Planken Houten Vloeren of Parket

Plankenvloeren
Houten Vloeren

planken vloeren
Plankenvloeren houten vloeren kunnen zowel worden gemaakt van massieve houten planken als van lamelplanken.
Bij plankenvloeren wordt er geen rekening gehouden met het legpatroon van de planken. De planken worden a.h.w. willekeurig van de stapel gepakt en 1 voor 1 in de houten vloeren gelegd. 

Bij plankenvloeren staat de houtsoort of de tekening van het betreffende hout centraal.

Plankenvloeren worden meestal gemaakt van 1 breedte van de planken. Er zijn echter ook plankenvloeren die juist worden gemaakt van 3 verschillende breedtegroepen in de planken.
Zaak is het om een oneven aantal breedte groepen te kiezen. De breedtes dienen ver uit elkaar te liggen. Bijvoorbeeld massieve plankenvloeren met plankbreedtes van 12 cm - 16 cm - 20 cm.  of lamelparket plankenvloeren met breedtes van
18 cm - 24 cm - 28 cm.

De beschikbaarheid van de verschillende breedtes zal per houtsoort verschillen. Vraag de verschillende mogelijkheden bij ons aan en wij zullen in onze houtloodsen gaan kijken uit welke breedte samenstelling uw plankenvloer kan gaan worden.

Plankenvloeren

Parket
Houten Vloeren

Parket houten vloeren moeten altijd worden gelijmd. Bij lamelparket parket kan er soms rechtstreeks op zand-cement worden gelijmd.
Bij parket (patroonvloeren) wordt de volgorde van leggen bepaald door een vooraf gekozen patroon. Het patroon bepaald meer nog dan de houtsoort of de houttekening de uitstraling van de houten vloeren

Belangrijke patronen bij parket zijn:
  • Visgraatparket houten vloeren
  • Hongaarsepunt parket houten vloeren
  • Hollandpatroon houten vloeren
  • Mozaiekparket houten vloeren
  • Strokenparket houten vloeren
  • Versaillesparket houten vloeren
Parket houten vloeren kunnen nog verder worden verfraaid met het leggen van een band en/of bies langs de wanden van de kamer. De band wordt in de regel gemaakt van dezelfde houtsoort als de parket houten vloeren, terwijl de bies wordt gemaakt van een sterk contrasteredende houtsoort. Zo wordt bij eiken parket houten vloeren vaak een wenge bies gelegd of bij noten parket houten vloeren maple.  


Parket
Houten vloeren Amsterdam